Johan toog aan het werk…

 

De sporthal van Kruisem is sinds een tweetal jaren de vaste stek van Johan Desmet, die al een tijdje op zoek was naar begeleid werk dat hem op het lijf geschreven is. Bart van het team Individuele DagInvulling (IDI) hielp hem bij zijn zoektocht, sinds kort neemt Marlies de fakkel over.

Maandag 18 uur, Johan maakt zich klaar voor een drukke avond in de sporthal van Kruisem. Terwijl een hele ploeg sportievelingen zich uit de naad werkt op de sportmatten in de zaal, bereiden hij en Martine de toog en de cafetaria voor om hen nadien met een aangename verfrissing te verwennen.

Johan: “Toen ik een tweetal jaren geleden begon te werken in de sporthal, wist Martine niet dat ik dit zou doen. We kenden elkaar van vroeger maar de verrassing was toch groot.” De klik was er ook meteen. Martine werkt al 38 jaar voor de gemeente en neemt nu binnen de sportdienst de cafetaria voor haar rekening.

Martine: “Ik vond het een uitgelezen kans om Johan in zijn droomjob te begeleiden. Zoals Johan al aangaf, ik ken hem al langer, maar vond het een uitdaging om hier mee mijn schouders onder te zetten. Ben ik even met verlof, dan neemt mijn collega Ellen het over, we laten hem niet in de steek.”

Johan en Martine maken duidelijke afspraken, hij weet graag wat wel of niet kan: Martine ontfermt zich over de koffie, de soep en de rekening, Johan zorgt dat de tapkast blinkt en de biertjes perfect over de kraag stromen. Een babbel over hoe de dag is geweest, een mop en een kwinkslag, het is vooral plezierig achter de toog voor die twee!

Als BK’er (bekende Kruisemnaar) houdt Johan vooral van het contact met de klanten in de cafetaria. Al voor ze staan te dringen aan zijn toog, kent hij vaak hun bestelling al.

Johan: “Ah, die van dat Gents Stropke, staat al klaar jong. Voor u een colaatje, gelijk gewoonte zeker?” Johan kent dan ook veel mensen en komt ook vaak zelf in beeld: een reportage rond de wachtlijsten in de welzijnssector, een passage in de verkiezingsshow,… Marc De Bel baseerde zelfs een personage in een aantal boeken op Johan. Hij heeft de uitstraling en voelt zich er goed bij.

Toch zoekt hij een evenwicht door zich van tijd tot tijd terug te trekken in de beslotenheid van zijn studio in Bevere. Bij het roken van zijn typische pijpje in zijn eigen “rooktent” laadt hij zijn batterijen op voor alweer een engagement achter de toog van één of ander evenement. Zijn inzet bij de edities van OpenBa(a)r (zie op deze website bij evenementen), in het Sociaal Huis in Oudenaarde of op wandeltochten valt echt op.

Johan is terecht trots op zijn toogjob en breidt die graag nog uit. Een harde werker nodig die vanachter je toog in een mum van tijd je publiek bedient? Even Johan erbij halen via het IDI-team: idi@heuvelheem.be. De brede glimlach krijg je er zomaar bij!