Aan tafel met vier vrijwilligers van Heuvelheem

DSC_0744

Onze vrijwilligers zijn onze beste ambassadeurs. Met hun belangeloze hulp en grenzeloos enthousiasme vormen ze niet alleen het cement van onze organisatie, maar spelen ze ook een cruciale rol in het ondersteunen van onze missie. Daarom is het voor ons belangrijk om ze nu en dan in the picture te zetten. Wij zochten vier van hen op: maak kennis met Monique, Martin, Emmy en Benoît!

Groepswerker Monique: heerlijke receptjes op grootmoeders wijze

Monique is een bijzondere figuur binnen Heuvelheem. Niet alleen omwille van haar gezegende leeftijd (81 jaar!), maar ook omdat ze zich al 30 jaar inzet als vrijwilliger bij onze organisatie.

Drie decennia geleden woonde ze nog in Petegem, waar ze een winkel openhield met haar man zaliger. Na zijn dood, baatte ze de winkel nog een achttal jaar zelfstandig uit, en trok nadien richting Oudenaarde. Om haar pensioen zinvol door te brengen, stelde dochter Sabine (zelf al 30 jaar werkzaam bij Heuvelheem) voor om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Heuvelheem.

“Ik was meteen gewonnen voor het idee”, herinnert Monique zich nog levendig. “Voor mij was vrijwilligerswerk precies wat ik nodig had. Door mij in te zetten voor de cliënten van Heuvelheem, had ik plotseling iets om naar uit te kijken. En na al die jaren is het nog steeds een echte uitlaatklep.”

Lange tijd was Monique multi-inzetbaar: zo ging ze met de cliënten 18 dagen mee op zeekamp, trok ze met een hele bende naar de Gentse Feesten, of hielp ze met het bloemschikken … Vandaag heeft ze door haar leeftijd het vrijwilligerswerk wat teruggeschroefd maar van stoppen is geen sprake.

“Ik ga helpen waar nodig, vooral in de keuken. Ik kook regelmatig voor onze cliënten in de Beverestraat en laat hen graag meegenieten van mijn kookkunsten.” In haar culinair repertoire vinden we onder andere beefsteak met friet, vogelnestjes, vol-au-vent en wafels. Stuk voor stuk toppers. Vraag maar na bij onze cliënten.

 

Klusjesman Martin: de man die altijd raad weet

Net als Monique, is Martin gepensioneerd, en wil hij zijn vrije tijd nuttig invullen door het helpen van mensen. Als handige Harry wordt hij bij Heuvelheem regelmatig ingezet om allerlei klusjes uit te voeren, van het leggen van parket tot het installeren van ledverlichting.

“Mensen helpen is me met de paplepel meegegeven”, aldus Martin. “Mijn zus is op tweejarige leeftijd met kinderreuma gediagnosticeerd. Ze is niet groter geworden dan 1m20, maar ondanks haar fysieke beperkingen, stond ze heel positief in het leven, en droeg ze altijd zorg voor anderen. Ze was mijn rolmodel, en heeft me sterk geïnspireerd om mensen te helpen.”

Voor Martin is vrijwilligerswerk een manier om iets terug te doen voor de maatschappij. Mensen die vrijwilligerswerk overwegen, maar niet meteen de stap durven zetten, raadt hij dan ook aan niet te twijfelen: “Ga ervoor en probeer het! Je zal snel ervaren hoeveel voldoening het geeft.”

 

Individuele begeleidster Emmy, de vaste compagnon van cliënt Dirk

Emmy is een 74-jarige vrouw uit Etikhove met twee grote passies: therapie en paardrijden. Via een briefje dat ze ooit zag hangen in de manege, kwam ze in contact met Heuvelheem. Onze organisatie zocht een individuele begeleider voor een van onze cliënten (Dirk Baert). De oorspronkelijke bedoeling was om hem te begeleiden bij het paardrijden, maar toen bleek dat dit hem meer stress dan ontspanning bezorgde, besloot Emmy om gewoon koffie met hem te gaan drinken. Dit doet ze nu al jaren om de 14 dagen, en het is duidelijk dat Dirk veel waarde hecht aan haar aanwezigheid.

Emmy moet niet lang nadenken wanneer ze de vraag krijgt wat ze het fijnste vindt aan hun uitstapjes: “Dirk laat moeilijk in zijn ziel kijken, dus voor mij is het fijn dat hij mij zijn emoties toevertrouwt. Hij heeft het dan over zijn vader zaliger, of rakelt jeugdverhalen op. Maar hij kan ook grappig zijn: iedere keer dat ik hem kom ophalen aan de deur, zeg hij ‘Nee, we kopen niet aan de deur’ (lacht).”

Voor Dirk zijn de tweewekelijkse uitstapjes met Emmy de hoogtepunten van zijn maand. “Je voelt aan alles dat die afspraken voor hem heel belangrijk zijn”, aldus Emmy. “Het eerste dat hij mij vraagt als hij mij ziet, is wanneer ik de volgende keer kom. En als ik eens uitzonderlijk niet kan komen, dan wil hij meteen een nieuwe datum vastleggen (lacht).”

Naast de individuele begeleiding van Dirk, doet Emmy ook vrijwilligerswerk in de palliatieve thuiszorg, en werkt ze met gerechtskinderen die geplaatst zijn: “Voor mij komt alles voort uit een drang om mensen te helpen. Ik doe aan vrijwilligerswerk omdat ik het zinvol vind om mensen te helpen, en een verschil te maken in hun leven.”

 

Busbegeleider Benoît, de man bij wie alles op wieltjes loopt

Wanneer je de 57-jarige Benoît ziet, valt meteen zijn levensvreugde op. Hij maakte een tijdje geleden de switch naar de zorgsector, en heeft zich die keuze nog niet beklaagd: “Op professioneel vlak heb ik veel watertjes doorzwommen voor ik in de sector belandde: ik heb mijn eigen café uitgebaat in Gent, ik heb een tijdje in de Colruyt gewerkt, ik heb een opleiding tot schrijnwerker gevolgd …”.

Maar tijdens zijn stage als schrijnwerker loopt het mis. Bij een zwaar arbeidsongeval, loopt het been van Benoît zware averij op. Hij is twee jaar arbeidsongeschikt, en zijn carrière als schrijnwerker is ten dode opgeschreven. “Als ik nog ergens aan de bak wou komen, moest ik het over een andere boeg gooien”, besefte Benoît. “Ik koos ervoor om mij om te scholen. Daarom volg ik momenteel een opleiding Jeugd- en Gehandicaptenzorg, en doe ik mijn stage in Plat Unique.”

Voor hij zijn stage aanvatte, besloot Benoît al wat ervaring op te doen met de doelgroep door zich als vrijwillige busbegeleider in te zetten bij Heuvelheem. Zijn initiële twijfels over zijn capaciteiten als busbegeleider bleken al snel ongegrond: “Het liep meteen vlot, en ik ben heel snel aanvaard geweest door iedereen.”

Dankzij zijn vrijwilligerswerk, en zijn stage bij Plat Unique, is Benoît gaan beseffen dat de zorgsector hem helemaal op het lijf is geschreven: “Als ik vroeger had geweten hoe leuk de zorgsector was, had ik veel vroeger de stap gezet. Achteraf zou je kunnen stellen dat mijn werkongeval een geluk bij een ongeluk was (lacht).”

 

Voor onze werking zijn wij voortdurend op zoek naar vrijwilligers. Je kan je op verschillende manieren nuttig maken: als busbegeleider, als buddy voor een van onze cliënten, als handige Harry, als groepswerker … Wil je graag net als Monique, Martin, Emmy of Benoît de mouwen opstropen, en onze cliënten helpen? Neem dan vandaag nog contact op via vrijwilligen@heuvelheem.be, of laat je gegevens hier achter. We luisteren graag naar jouw interesses en bekijken samen waar jouw hulp het meest tot zijn recht komt. Voorkennis is zeker niet vereist, een engagement is ruim voldoende.