Heuvelheem     Home | Organisatie & filosofie | Werk bij ons | Contact
Corner voor parallax 4

Zorg en ondersteuning op maat

Simpel gesteld, kan je bij ons wonen, werken, leren en ontspannen.

Jij bepaalt voor een groot deel zelf welke ondersteuning je wil. Enkel woonondersteuning? Enkel betekenisvolle dagbesteding? Of een combinatie van beide? Alles kan! Hoe dan ook vertrekt de concrete invulling van ons aanbod bij jou, de cliënt.

Dagondersteuning

In Heuvelheem kan je elke dag genieten van een gevarieerd aanbod van betekenisvolle activiteiten, waar de focus ligt op genieten, ervaren en
beleven. Naast deze gewone dagbesteding, kan je bij ons ook:

 • Werken

Binnen Heuvelheem kan je je professioneel uitleven op onze talentvloeren. Dit zijn werkplekken waar je je skills en talenten verder kunt ontwikkelen. Als cliënt heb je vandaag de keuze uit de volgende opties:

Bij Heuvelheem kan je ook begeleid werken. Deze vorm van ondersteuning biedt jou de kans om op vrijwillige basis in een bedrijf of organisatie te werken. Om dit proces te faciliteren, werkt Heuvelheem samen met Werkburo.

Heuvelheem_Zorgbehoevende_1

 

 • Leren: Heuvelheem organiseert vormingen rond diverse thema’s en werkt daarvoor samen met andere vormingsinstanties. Als cliënt bepaal jij mee het vormingsaanbod, in functie van jouw noden.

 

 • Ontspannen: Heuvelheem organiseert overkoepelende activiteiten, aanvullend op de gewone dagbesteding. Sport, toneel, festivals, optredens, pretparken ... Voor elk wat wils dus.

Woonondersteuning

Heuvelheem biedt ondersteuning op maat aan personen met een beperking die op zoek zijn naar een eigen plek waar je aangenaam thuis kan komen. Een thuis waar je jezelf kan en mag zijn. Ondersteuning op maat betekent dat niet wij maar jij bepaalt hoe wij je ondersteunen. Er zijn verschillende vormen van woonondersteuning. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste vormen van ondersteuning die we in Heuvelheem aanbieden. Sluit geen enkele vorm van ondersteuning aan bij die vorm waar jij naar op zoek bent, laat het ons zeker weten. We bekijken of we aan jouw wens kunnen voldoen.

Individuele Woonondersteuning

Woon je alleen of in je eigen gezin, wens je alleen te wonen maar heb je omwille van je beperking ondersteuning nodig? Misschien kan het IWO-team van Heuvelheem jou op weg helpen:
Je woont in je eigen huis of huurt een woning bij een sociale huisvestingsmaatschappij. Je kan op verschillende levensdomeinen een ondersteuningsvraag stellen naar het IWO-team: op vlak van wonen, huishouden, administratie, werken en dagbesteding, relaties en/of emotionele ondersteuning. De ondersteuning kan op administratief vlak, praktisch van aard zijn, of wil je meer psychosociale ondersteuning.

De woonondersteuning gebeurt via regelmatige huisbezoeken of in Heuvelheem. Hoe vaak de ondersteuning plaatsvindt wordt in overleg met jou bepaald. De mobiele of ambulante
ondersteuning kan zowel geboden worden binnen de rechtstreeks toegankelijke
hulpverlening en binnen de niet-rechtstreeks toegankelijke hulpverlening.

Wie hier nood aan heeft kan dag en nacht beroep doen op de permanentiedienst van Heuvelheem.

Wil je samenwonen met een kleinschalige groepswoning? Ook dat kan met de ondersteuning van het IWO-team.
Je woont samen met een aantal andere cliënten van Heuvelheem in kleinschalige groepswoning (5 tot 7 bewoners). Met de ondersteuning van het IWO-team; leer je alles over het alleen wonen. Iedereen beschikt over zijn, eigen, ruime studio maar er zijn ook een aantal gemeenschappelijke ruimten waarin je elkaar kan ontmoeten.

Je bent ‘samen’ met je huisgenoten verantwoordelijk voor de huishoudelijke taken. Iedereen ondersteunt elkaar door elkaar te helpen. De ene is goed in koken, de ander kan strijken als geen ander, een andere huisgenoot weet er steeds weer de sfeer in te brengen, ….

De woonondersteuning gebeurt via dagelijkse huisbezoeken van het IWO-team. Zij zijn dagelijks een aantal uren aanwezig in de woning. Dag en nacht kan er een beroep gedaan worden permanentie.

Intensieve Woonondersteuning/Tijdelijke logeerplek

Is zelfstanding wonen voor jou niet mogelijk en heb je intensieve woonondersteuning nodig?
Ook dan ben je bij Heuvelheem VZW bij het juiste adres! Bij ons kan je wonen in een studio of een kamer in één van onze woonhuizen.

Je woont in onze woonhuizen samen met andere bewoners. Je doet zelf wat je kan en wij bieden op elk moment van de dag of nacht hulp waar nodig. Jouw studio of kamer bevindt zich in de buurt van een gemeenschappelijke leefruimte zodat onze medewerkers jou snel bij jou zijn. Je wordt ondersteund zowel op lichamelijk, medisch, psychosociaal en administratief vlak.

In het weekend of in de week wordt voor de ‘thuisblijvers’ gezocht naar een zinvolle daginvulling .

Wij zijn er ook graag voor jou wanneer je slechts een tijdelijke logeerplek nodig hebt.
Als je netwerk bijvoorbeeld genoodzaakt is om de ondersteuning even over te dragen aan anderen, dan nemen wij die graag voor een korte periode over.
Afhankelijk van jouw noden en behoeften, bekijken we samen welke ondersteuning het best bij je past.

Projecten
Geregeld werken we ( samen met onze cliënten) projecten uit. Deze projecten sluiten aan op de dromen, wensen en noden van onze cliënt.
Een actueel overzicht van de lopende projecten vind je hier.

 • Opleiding mediacoaching
 • Project Beverestraat
 • Theaterproject Scheldeoffensief
 • Vakantieopvang voor minderjarige kinderen met een beperking
 • ...

Ik heb een persoonsvolgend budget

Als je een persoonsvolgend budget hebt, dan kan je in Heuvelheem ondersteuning inkopen met een voucher of met cash.

Een voucher is een overeenkomst waarbij het VAPH de vergoeding voor de geboden ondersteuning rechtstreeks aan Heuvelheem betaalt. Er wordt dan afgesproken hoeveel zorggebonden punten ter beschikking worden gesteld voor de gevraagde ondersteuning. Deze zorggebonden punten ruilt Heuvelheem dan in bij het VAPH.

Wanneer je liever met cash ondersteuning inkoopt, kan dit uiteraard ook. We bepalen samen de kostprijs voor de gevraagde ondersteuning. Maandelijks zal je dan van ons een factuur ontvangen voor de geboden ondersteuning.

De kostprijs van de ondersteuning hangt af van drie verschillende factoren:

 • Soort ondersteuning (individuele ondersteuning of ondersteuning in groep, ondersteuning overdag of ondersteuning ’s nachts)
 • Hoe veel ondersteuning je nodig hebt (zorgzwaarte)
 • Hoe vaak je deze ondersteuning nodig hebt (frequentie)

Ik heb geen persoonsvolgend budget

Heb je (nog) geen persoonsvolgend budget hebt of je hebt maar een beperkte ondersteuningsnood, dan kunnen we je ondersteunen binnen de rechtstreeks toegankelijke hulp. De ondersteuning die we je kunnen geven, is beperkt in tijd of frequentie.
Contacteer ons gerust voor bijkomende informatie.

Nuttige documenten

 • Collectieve rechten en plichten PVF en RTH
 • Informatie over het collectief overleg

VZW Heuvelheem    -    Nokerepontweg 1, 9772 Wannegem-Lede    -    09/383.58.70
info@heuvelheem.be